Inalbis

CENTER ZA GRAFIČNO
ZAVEST

MREŽA ZA GRAFIČNO TEHNOLGIJO IN DESIGN

Naj si bo knjiga, brošura, zvezek, prospekt ali preprost plakat, vsaka od teh tiskovin je lahko posebna, ne le zaradi njene vsebine, ampak tudi občutka mehkobe, žametnega dotika, ker lahko nosi v sebi toplino lesa ali kot nasprotje hladno ostrino kovine. Tiskovina je lahko večplastna, strukturirana, polna tehničnih draguljev in zakritih skrivnosti. Lahko vabi z s svojim žarom, celo vonjem, drži gledalčeva čutila na višku ob vsakem bežnem pogledu, vabi, da si vzame čas k ogledu.

IN ALBIS

Izraz se uporablja za knjige, ki so bile v tistem času prodane v obliki tiskanih, nezgibanih listov, katere pa je bilo potrebno odnesti še do knjigoveza, da je naredil dodelavo in vezavo po izbiri kupca.

1815

Louis Braille izumi RELIEFNI TISK

1829

Leta 1880, Ernst Oeser, mojster knjigovez iz mesta Berlin, Nemčija postane pionir razvoja folije za VROČI TISK.

1880

Rezalni stroji, ki prihajajo iz čevljarske industrije postanejo dovolj izpopolnjeni, da lahko zarežejo samo eno plast papirja ali laminata. Ti stroji se zdaj lahko uporabijo za IZSEK nalepk, znamk in papirja ali kartona. Rezanje nalepk na način »kiss-cut« postane standard.

1900

FOLIJA ZA PLASTIFIKACIJO, trgu prvič predstavljena leta 1930, hitro in v velikem obsegu postane glavna izbira pri popravilu in ojačitvi grafičnega papirja.

1930

V zgodnjih 1970-ih je bila LASERSKA TEHNOLOGIJA prvič uporabljena v letalski industriji in sicer za rezanje plošč iz titana. Z predstavitvijo CO2 laserjev pa je tehnika postala zanimiva tudi za rezanje nekovin, kot so npr. tekstil, papir, les, plastika, in celo vosek.

1970

IN ALBIS

Izraz je vzet iz arhivov in ponovno uporabljen, sedaj prilagojen za rabo v 21. stoletju.

2011